Amsterdam

New York

Hong Kong

De Lairessestraat 165

NL-1075 HK

Amsterdam

8 Spruce St

NY 10038

New York

NL+31.6.2972.4699

US+1.657.276.1146

HK+852.5280.1758

post@tettero.net
Previous Posts
Date created
Tue, Oct 22, 2013
Social Sharing

Email , Facebook , Twitter


Interview about exhibition Chambre des Canaux, Kunstbeeld

Image X-173- Key; Amie Dicke; courtesy of the artist

X-173- Key; Amie Dicke; courtesy of the artist

[Visit the following page for an automated translation of this Dutch text.]

De grachten in Amsterdam bestaan vierhonderd jaar. De tentoonstelling ‘Chambres des Canaux’ viert dit jubileum met een tentoonstelling in diverse grachtenpanden. Kunstbeeld sprak curator Siebe Tettero in zijn kantoor aan de Keizersgracht: We zijn een raar volkje!

‘Chambres des Canaux: The Tolerant Home, 400 years of Liberal Culture in Amsterdam’ is geïnspireerd op de tentoonstelling ‘Chambres d’Amis’ die Jan Hoet in 1986 samenstelde. Hoet exposeerde in 1986 eigentijdse kunst in privéwoningen in Gent. In 2013 nestelt de kunst zich in Amsterdamse grachtenpanden. Curator en kunstadviseur Siebe Tettero koos werken van onder anderen Marlene Dumas, Atelier van Lieshout, Germaine Kruip, Ina van Zyl en Fiona Tan voor de expositie ‘The Tolerant Home’.

Hoe bent u begonnen aan ‘Chambres des Canaux: The Tolerant Home’?

Ik vroeg mij af wat specifiek is aan de bloei van Amsterdam en de grachtengordel vierhonderd jaar geleden. De handelsgeest? Het waren niet zozeer de Nederlanders die uiting gaven aan die handelsgeest, maar de groep mensen die in de zestiende eeuw in Amsterdam werkten en leefden: Nederlanders, maar ook Portugese joden, protestantse vluchtelingen uit Antwerpen enzovoorts. Het was een mix van industrious people. Volgens mij heeft Nederland dus niet een Gouden Eeuw beleefd door de handelsgeest, maar door de tolerantie.

‘The Tolerant Home’ gaat over de vreemde Nederlandse tolerantie: in het thuisfront zijn we redelijk consistent in die tolerantie, maar internationaal hebben we een zeer bevlekt verleden. Nederland heeft de meeste slaven verhandeld en heeft in Indonesië flink huisgehouden. We doen het zo nu en doen rigoureus fout, maar ook vaak goed. De manier waarop we met mensen omgaan is heel interessant. We zijn een heel raar volkje.

Hoe kan ik het thema tolerantie terugzien in de gekozen kunstwerken?

Ten eerste zie je het aan de kunstenaars zelf. De kunstenaars zijn gekozen omdat ze iets met Amsterdam te maken hebben. De meesten hebben aan De Ateliers of aan de Rijksakademie gestudeerd. Het is uniek dat wij staatsgeld geven aan een instituut dat de vrijheid heeft om studenten uit het buitenland te laten komen en hier onderzoek te laten doen. Daarna kunnen zij doen en laten wat zij willen. Dat is tolerant. Ik heb van deze kunstenaars bestaande werken gekozen die gaan over tolerantie.

Dat is wel een verschil met ‘Chambre d’Amis’ uit 1986: Jan Hoet vroeg de kunstenaars voor Gentse privéwoningen nieuwe werken te maken.

Klopt. Als je een kunstenaar vraagt iets met tolerantie te doen, kan iedereen wel wat verzinnen. Je weet niet wat ze dan maken. Ik heb kunstenaars uitgenodigd die ik vind passen bij het thema. Toch hebben veel kunstenaars me verrast door zelf een nieuw werk aan te dragen of een werk dat ik nog niet kende.

Kunt u voorbeeld geven?

David Claerbout bleek net video af te hebben dat hij baseerde op een gevonden foto van Nigerianen die schuilen onder een brug. Technisch is het een onvoorstelbaar hoogstandje: van een foto heeft hij een 3D-situatie gemaakt. Het regent pijpenstelen en de camera draait langzaam om deze groep mensen. Als toeschouwer vertrouw je het niet. De manier waarop Claerbout deze mensen presenteert, doet alarmbellen afgaan. Ik hoop dat de toeschouwers zich hierdoor realiseren hoe ze geconditioneerd zijn. Want feitelijk gebeurt er niets, je ziet slechts Shellmedewerkers die schuilen voor de regen.

Hoe heeft u de grachtenpanden gekozen?

Ik wilde de panden die doorgaans open zijn met Monumentendag niet gebruiken. Anders denken mensen ‘dat heb ik al gezien’. Ik wil dat de kunstwerken vers en origineel ogen. We hebben particulieren gevraagd of ze hun huis open willen stellen, dat was moeilijk. Je vraagt nogal wat van mensen, als je informeert of ze zeventien dagen lang hun huis open willen stellen voor publiek. Daarnaast hebben we Vereniging Hendrick de Keyser bereid gevonden een aantal panden open te stellen. Huis Van Brienen is een van de mooiste grachtenpanden, het wordt alleen gebruikt voor particuliere gelegenheden als huwelijken, een soort party house. We hebben daar een proefopstelling gedaan met een schilderij van Ina van Zyl in een barokke ruimte. In een kamer is het achterste deel bekleed met olijfgroen zijde en de voorkamer in een soort oranje glimmende stof. We waren er niet op voorbereid hoe briljant mooi het was dat deze kleuren in haar schilderij terugkwamen.

Denkt u dat ‘The Tolerant Home’ het etiket ‘grachtengordelkunst’ krijgt?

Nee, ik twijfel er niet aan dat we met deze tentoonstelling een grote en diverse groep mensen aanspreken. Dat zie je ook bij de andere activiteiten van de viering van de grachtengordel. Ik denk dat er in heel Nederland interesse is voor hedendaagse kunst en ik heb er alle vertrouwen in dat deze mensen bereikt worden. Natuurlijk is de tentoonstelling niet eenvoudig, want het thema is niet eenvoudig. Moeilijke kunst hoeft geen enkel probleem te zijn. Als curator heb je de plicht de toeschouwer een aantal handvatten te geven om het werk te begrijpen. Maar je mag het niet voorkauwen. Ik geloof dat als mensen moeite doen om naar je tentoonstelling te komen, je die moeite moet honoreren. Je mag je publiek nooit onderschatten.

Chambres des Canaux: The Tolerant Home, 400 years of Liberal Culture in Amsterdam; exhibition on various locations on the Amsterdam canals; 1–17 November 2013. Visit the following page for more information on the exhibition Chambres des Canaux.(link:http://www.iamsterdam.com/en-GB/experience/what-to-do/whats-on/event-guide/november/chambres-des-canaux)

[Text by Sophia Zürcher for Kunstbeeld magazine, taken from http://www.kunstbeeld.nl/nl/nieuws/21154/kunst-in-de-grachtengordel.html]